Składniki (na 8-10 sztuk):
- 400g mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 15g świeżych drożdży
- 120ml letniego mleka
- 175 ml letniej wody
- opcjonalnie 2 łyżki oleju lub oliwy
Z letniego mleka, łyżeczki cukru, 3 łyżek mąki i świeżych drożdży przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1,5h).
Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść, pozostawić na 5 min, by odpoczęło. Podzielić na 8-10 części i z każdej uformować w dłoniach okrągłą bułkę. Układać na blasze wyłożonej papierem w sporych odstępach. Zostawić do podwojenia objętości na kolejne 30 min. Po tym czasie krawędzią drewnianej łopatki kuchennej zrobić w każdej bułeczce głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy).
Piekarnik nagrzać do 230st, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Wstawić bułeczki do nagrzanego piekarnika i piec 13-15 min na złoty kolor. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.mojewypieki.com/przepis/french-dimpled-rolls
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz