Składniki (na 1,5 blachy ciasteczek):
- 350g migdałów
- 150g kaszy jaglanej
- 50g mąki owsianej
- 100ml syropu klonowego
- 60g miękkiego masła
- ewentualnie wanilia lub/i skórka otarta z cytrusów
Kaszę jaglaną oraz migdały zmielić na mąkę. Dodać mąkę owsianą (można zmielić płatki owsiane). Sypkie składniki wymieszać, następnie dodać syrop klonowy i masło. Delikatnie zagnieść ciasto na jednorodną masę. Odrywać po kawałku lepkiego ciasta, formować w dłoniach niewielkie kulki, a następnie rozpłaszczyć, nadając im kształt okrągłych ciastek. Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w temperaturze 140 st przez ok. 20 minut, bardzo uważając, aby się ciastka nie spaliły.
Oryginalny przepis pochodzi z książki Iwony Zasuwy "Smakoterapia 2"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz