Składniki na ciasto:
- 300g mąki (dałam 200g pszennej i 100gżytniej pytlowej)
- 20g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 180ml mleka
- 50g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 800g cebuli
- 2 jajka
- 250g twardego żółtego sera
- 250g wędzonego lub gotowanego boczku (lub kilka plasterków szynki)
- 200ml śmietanki
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- łyżka kminku / słodkiej papryki
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju do smażenia
Drożdże rozetrzeć w szklance z mlekiem i cukrem. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia. Do mąki dodać szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, a następnie dłońmi rozrobić ciasto. Podczas zagniatania stopniowo dodawać masło. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić pod przykryciem na ok. 20 min, aż wyrośnie. W tym czasie posiekać obraną cebulę, boczek pokroić na drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę i boczek lekko podsmażyć na patelni. Odstawić do wystudzenia. Ciasto równomiernie rozłożyć na blasze o średnicy 25cm tak, aby brzegi były nieco wyższe. Boczek i cebulę przełożyć do miski, dodać jajka i śmietankę oraz ser, dokładnie wymieszać, przyprawić. Ja zamiast boczku dałam na ciasto kilka plasterków szynki. Przełożyć na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40min. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.
Oryginalny przepis - Anny Leszczyńskiej-Rożek z "Gościa Niedzielnego" nr 46 (15 listopada 2020r.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz