Składniki (na 4-5 porcji):
- 800g kalafiora (mała główka)
- 600g pomidorów, pokrojonych w cząstki
- 125ml bulionu z kurczaka lub wody
- 4 ząbki czosnku
- 100ml oliwy z oliwek
- szczypta cynamonu
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- po pół łyżeczki kurkumy i chili
- 4 łyżeczki miodu
- sok z jednej cytryny
- 40g zielonych oliwek bez pestek (u mnie czarne)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki
Rozgrzać na głębokiej patelni 3 łyżki oliwy, dodać podzielony na niewielkie różyczki kalafior i podsmażać, mieszając 15-20min, aż się zrumieni i zmięknie. Rozgrzać pozostałą oliwę na innej patelni, wrzucić zmiażdżony czosnek i podsmażać, mieszając, ok. 3 minuty. Wsypać przyprawy i podsmażać, mieszając, 1-2 minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać pomidory, bulion oraz miód i doprowadzić do wrzenia. Dodać do kalafiora, wlać sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i podsmażać 7-8 minut, aż kalafior i pomidory zmiękną. Dodać oliwki i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Oryginalny przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" 07/2019 (za "Kalafior to król" Leanne Kitchen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz