- podwójna pierś z kurczaka (ok.800g)
- 2 cebule
- ananas z puszki wraz z zalewą
- opakowanie mrożonki z warzywami po chińsku (lub kiełki soi, papryka, bambus)
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka miodu
- 3 łyżki octu winnego (dałam jabłkowy)
- drobiowa kostka rosołowa
- łyżka mąki kukurydzianej (dałam ziemniaczaną)
Filety z kurczaka pokroić w paski. Zalewę z ananasa (3/4 szklanki) wymieszać z octem, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodać rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową. Mięso zanurzyć w marynacie i odstawić na 40 min w chłodne miejsce. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać warzywa i pokrojone kawałki ananasa (dałam pół puszki). Smażyć 5 min do odparowania płynu. Warzywa przełożyć do innego naczynia. Wyjąć kurczaka z marynaty. Zalewę zachować. Na patelni (lub w woku) podgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć 5 min. Dodać warzywa i trzymać na ogniu 3 min. Marynatę połączyć z mąką kukurydzianą i wlać do woka. Wymieszać, smażyć 5 min. Podawać z ryżem.
Przepis z kalendarza zdzieranego na 2019 rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz