Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
- 450g mąki pszennej +3 łyżki do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
- 6 żółtek
- 45g drożdży świeżych
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub aromatu waniliowego
Przygotować najpierw rozczyn - do miski rozkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru, zalać letnim (nie gorącym!) mlekiem, dodać trochę mąki (30g),zostawić do wyrośnięcia (20-30minut). Dodać pozostałe składniki (uwaga - odejmujemy cukier i mąkę użyte do przygotowania rozczynu!) i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość (1-1,5h).
Masa makowa:
- 500g maku
- 170g jasnego, brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
- 100g rodzynek
- 50g orzechów włoskich, posiekanych
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła, w temp. pokojowej
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 białek
Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), gotować ok. 20min. Odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki grubości ok. 3mm, nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegu. Zwinąć jak roladę, a końce makowca podłożyć pod spód. Każdy z makowców zawinąć w papier do pieczenia w ten sposób, aby pozostawić ok. 1 cm luzu między ciastem a papierem. Makowce ułożyć na dużej blasze, zachowując odstępy. piec w temperaturze 190st przez 30-40min. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe (nie gorące!) ciasto polać lukrem (szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody) i posypać makiem.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki grubości ok. 3mm, nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegu. Zwinąć jak roladę, a końce makowca podłożyć pod spód. Każdy z makowców zawinąć w papier do pieczenia w ten sposób, aby pozostawić ok. 1 cm luzu między ciastem a papierem. Makowce ułożyć na dużej blasze, zachowując odstępy. piec w temperaturze 190st przez 30-40min. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe (nie gorące!) ciasto polać lukrem (szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody) i posypać makiem.
Przepis pochodzi ze strony: https://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz