- 1kg mięsa mielonego (mieszane - wołowo-wieprzowe)
- 2 cebule
- 1 nieduża czerwona cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanych świeżych listków mięty
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonego oregano
- kilka łyżek mąki
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
- koperek lub natka pietruszki
- sól, pieprz, olej lub oliwa
Cebule pokroić, podsmażyć na patelni, po przestudzeniu dodać do mięsa mielonego wraz z posiekaną miętą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem cytrynowym, oregano, bułką tartą, jajkiem i solą. Ulepić jednakowej wielkości nieduże kulki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki i zrumienić je z obu stron na dużym lub średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i dusić klopsiki pod przykryciem ok. 10min. Następnie przełożyć je do innego naczynia. Na patelnię wlać jogurt, podgrzewać do na wolnym ogniu, systematycznie mieszając, przyprawić solą, pieprzem, posiekanym koperkiem (lub natką) i dodać resztkę mąki, która została po obtaczaniu klopsików (1-2 łyżki). Doprowadzić do wrzenia, włożyć klopsiki i dusić pod przykryciem w sosie jeszcze 5 min. Gotowe danie podawać z pokrojoną w plasterki surową czerwoną cebulą.
Oryginalny przepis pochodzi z folderu Biedronki "Odkryj smaki krajów Morza Śródziemnego".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz