niedziela, 1 września 2019

KLOPSIKI Z NUTĄ MIĘTY I CYTRYNY W JOGURTOWYM SOSIE

Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego (mieszane - wołowo-wieprzowe)
  • 2 cebule
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych listków mięty
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • kilka łyżek mąki
  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól, pieprz, olej lub oliwa
Cebule pokroić, podsmażyć na patelni, po przestudzeniu dodać do mięsa mielonego wraz z posiekaną miętą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem cytrynowym, oregano, bułką tartą, jajkiem i solą. Ulepić jednakowej wielkości nieduże kulki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki i zrumienić je z obu stron na dużym lub średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i dusić klopsiki pod przykryciem ok. 10min. Następnie przełożyć je do innego naczynia. Na patelnię wlać jogurt, podgrzewać do na wolnym ogniu, systematycznie mieszając, przyprawić solą, pieprzem, posiekanym koperkiem (lub natką) i dodać resztkę mąki, która została po obtaczaniu klopsików (1-2 łyżki). Doprowadzić do wrzenia, włożyć klopsiki i dusić pod przykryciem w sosie jeszcze 5 min. Gotowe danie podawać z pokrojoną w plasterki surową czerwoną cebulą.

Oryginalny przepis pochodzi z folderu Biedronki "Odkryj smaki krajów Morza Śródziemnego".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz