- 500 g makaronu
- 500g filetu z kurczaka lub indyka
- 200g startego żółtego sera
- papryka czerwona
- 1-2 cebule
- kilka ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu
- przyprawa gyros 3 łyżeczki
- kilka ząbków czosnku
Makaron ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, odstawić na chwilę do lodówki, podsmażyć na oleju. W miseczce przygotować sos - wymieszać majonez z jogurtem / śmietaną, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę i paprykę pokroić i podsmażyć na patelni. W naczyniu do zapiekania ułożyć ugotowany makaron, wymieszać z mięsem, startym żółtym serem oraz warzywami (cebulą, papryką, kukurydzą i ogórkami). Polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni ok. 20-30min.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz