- 500g makaronu orzo
- cukinia zielona
- cukinia żółta
- bakłażan
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 500g pomidorków koktajlowych
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 200g sera feta
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 100 ml oliwy
- sok z połówki cytryny
- sól, świeża bazylia, natka
- słoik suszonych pomidorów (lub paczuszka suszonych pomidorów bez zalewy)
- słoik dużych zielonych oliwek greckich
Cukinię i bakłażan pokroić w plastry. Plastry bakłażana posolić, odstawić na ok. 15 min, usunąć wodę, która się wydzieli pod wpływem soli papierowym ręcznikiem. Warzywa (wraz z papryką pokrojoną na grubsze kawałki) podsmażyć na patelni grilowej lub na grilu elektrycznym. Makaron ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu ułożyć w dużym naczyniu i polać oliwą, żeby się nie skleił. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Wymieszać z makaronem, dodać ugotowaną ciecierzycę, oliwki, pokrojone suszone pomidory oraz grilowane warzywa. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, chwilę poddusić na oliwie, dodać do makaronu z warzywami. Pokropić wszystko sokiem z cytryny, posolić i przyprawić bazylią i natką, na wierzchu ułożyć ser feta pokrojony w kostkę. Podgrzewać chwilę w piekarniku.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz