- 3 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 6 dużych ząbków czosnku
- 2 czubate łyżki soli
Zalewa:
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki oleju
- 1 niepełna szklanka cukru (140g)
- słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki chili
- ziele angielskie
- liść laurowy
Ogórki pokroić w plasterki, wymieszać w dużej misce z posiekaną cebulą, czosnkiem i solą, odstawić na jakiś czas, żeby puściły wodę. Zalewę zagotować w większym garnku. Do zalewy wrzucić ogórki wraz z wodą, która się wytworzy. Zagotować, co jakiś czas mieszając. Nakładać sałatkę do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 10 min.
Przepis pochodzi ze strony:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz