- 1 kg mięsa mielonego (w tym 0,5 kg cielęciny)
- 0,5 kg twarogu
- 2 cebule
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kozieradki
- łyżeczka łagodnej papryki w proszku
- ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
- 4 jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
Sos pomidorowy:
- 0,5 kg pomidorów (świeżych lub mrożonych)
- przyprawa typu "warzywko"
- łyżka czosnku niedźwiedziego
- po łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej
- przyprawa typu "maggi"
Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Przestudzić, wymieszać z mięsem mielonym i rozdrobnionym twarogiem. Dodać pozostałe składniki, wyrobić na jednolitą masę. Blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, formować klopsiki i układać jeden obok drugiego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200st ok. 15min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz