- pozostałości po wyfiletowanym sandaczu (głowa bez oczu, ogon, kręgosłup z żebrami), w oryginale 200g sandacza i 400g drobnych rybek
- 1 duża cebula
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- 4 pomidory
- 2 litry wody
- przyprawa typu "warzywko" 1-1,5 łyżki
- liść laurowy, pieprz
Rybę ugotować w wodzie, odcedzić na sitku, wystudzić. Cebulę podsmażyć na oleju/maśle klarowanym, ziemniaki i pietruszkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z cebulą, zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i gotować ok. 15 min, aż warzywa będą miękkie. Pomidory poddusić w małym garnku, przecedzić, żeby pozbyć się skóry i nasion, dodać wraz z obraną z ości rybą pod koniec gotowania. Podawać z drobno posiekaną zieleniną.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia rosyjska" W.Kowalowa, N. Mohylnego (str. 74)
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia rosyjska" W.Kowalowa, N. Mohylnego (str. 74)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz