- 2 puszki gęstego mleka kokosowego po 400ml
- 3 łyżki żelatyny
- 10 łyżek ksylitolu
- wiórki kokosowe
Spód:
- 150g daktyli
- 150g orzechów nerkowca
- 50g migdałów
- 50g płatków kukurydzianych bez cukru
- łyżka oleju (w oryginale kokosowego, u mnie rzepakowy)
Zmiksować składniki na spód zmiksować, następnie wylepić masą spód blaszki, wyrównać i wstawić do lodówki.
Mleko kokosowe wymieszać w garnku z ksylitolem, następnie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wystudzić do temperatury pokojowej, dodać sporą garść wiórków kokosowych i wylać na wyjęty z lodówki spód. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć wiórkami kokosowymi.
Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie" marzec 2019
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz