- 1-1,5kg ziemniaków
- cebula
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej
Na paprykarz:
- 50-60dag filetu z piersi kurczaka
- 2 cebule
- 2 papryki
- pół kg pomidorów przecierowych
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- kilka ząbków czosnku
- łyżeczka mąki
- olej,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę mięso, chwilę podsmażyć, przyprawić, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić ok. 5 min pod przykryciem. Dodać pokrojoną paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dołożyć na patelnię do pozostałych składników. Dusić ok.20 min, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Na koniec wlać śmietanę rozrobioną z mąką, zagotować mieszając i ponownie doprawić do smaku.
Ziemniaki oraz cebulę obrać, zetrzeć na drobnej tarce, lekko odcisnąć. Dodać jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wkładać porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z paprykarzem. \
Oryginalny przepis pochodzi z "Magazynu kulinarnego" Poradnika Domowego pt. "Kuchnia włoska" (dodatek do numeru 11/2016)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz