- 450g mąki pszennej (można część - 50g zastąpić pełnoziarnistą orkiszową)
- 220g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mleka
- 180g cukru pudru
- świeże maliny (lub dżem malinowy)
Mąkę z proszkiem oraz cukier wsypać do miski, wymieszać. Dodać miękkie masło, jajka i mleko. Wyrobić. Podzielić masę na 32 części. Z każdej uformować kulkę, spłaszczyć, na środku zrobić palcami małe zagłębienie, włożyć do niego kilka malin. Nagrzać piekarnik do temperatury 200st, wstawić blachę z ciastkami, piec 10 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st i piec jeszcze 5 min, aż ciastka będą lekko rumiane.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Smaczny pomysł. Gotowanie z dziećmi" Linda Collister
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz