- 100g brązowej soczewicy
- pół brokuła
- 2 małe szpiczaste papryki pomarańczowe
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka kiszonych ogórków
- pół pęczka szczypiorku
- kilka listków lubczyku (może być tez suszony)
- łyżka kaparów
- sól, pieprz
- oliwa
- sok z połówki cytryny
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. Brokuła ugotować w osolonej wodzie, przestudzić, podzielić na różyczki, dodać do soczewicy. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobne paski. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w kostkę. Wymieszać warzywa, dodać posiekane zioła (zamiast świeżego lubczyku może być suszony). Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przyrządzić sos, razem z kaparami dodać do sałatki.
Sałatkę można podać też z pokrojonym w kostkę żółtym serem o wyrazistym smaku. Wtedy z powodzeniem zastąpi główny posiłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz