- 2 szklanki mąki pszennej (ok.360g)
- szklanka cukru (200g)
- szklanka mleka (250ml)
- niepełna szklanka oleju (190ml)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 4-5 bananów
- 2 śmietan-fixy
- 500ml śmietany 30-36%
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ubitych jajek suche składniki oraz mleko i olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24cm i piec w temperaturze 160st do tzw. suchego patyczka (ok 50min). Z wystudzonego ciasta ściąć wierzch i delikatnie wydrążyć, pozostawiając nietknięte brzegi i spód.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodać startą na tarce (małe oczka) czekoladę i delikatnie wymieszać. Banany obrać ze skórki, wierzch skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały i ułożyć na wydrążonym cieście. Nałożyć śmietanę, kształtując kopiec. Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce przez min 30min.
Oryginalny przepis pochodzi z: http://domowe-wypieki.com/kopiec-kreta/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz