- 200g kaszy gryczanej niepalonej
- 300g twarogu
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia (w wersji bezglutenowej bezglutenowa bułka tarta)
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 średnie cebule
Składniki na pastę:
- 1 filet z makreli
- kawałek pora
- oliwa z oliwek
- 100g twarogu
- kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w 400ml osolonej wody i odstawić, zeby trochę ostygła. Na patelni podsmażyć cebule. Schłodzoną kaszę, podsmażoną cebulę i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, wymieszać. Formować nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na odrobinie oliwy po 3 min z każdej strony i odkładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Makrelę oczyścić z ości, rozdrobnić i przełożyć do miseczki. Dodać rozgnieciony widelcem twaróg i jogurt oraz pokrojonego i sparzonego pora. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki, oliwą i przyprawić do smaku. Pastę podawać na placuszkach z kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz