- 350g startej dyni
- 200g białej czekolady
- 150g masła
- 200g zmielonych orzechów laskowych
- 100g cukru
- 6 jajek
- szczypta soli
- 50 g bułki tartej bezglutenowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy (można pominąć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem na wierzch:
- 200g naturalnego serka do kanapek
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 100-150g wiórków kokosowych
Dynię oczyścić z nasion i włókien, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać roztopioną czekoladę, zmielone orzechy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon i kurkumę. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i z tartą dynią. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st 40-45 min do tzw. suchego patyczka.
Przygotować krem na wierzch ciasta - miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać serek i miksować chwilę, tylko do połączenia składników (żeby krem się nie zwarzył). Dodać wiórki kokosowe. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, ciasto wstawić do lodówki.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/848-wilgotne-ciasto-dyniowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz