- 400g mąki pszennej
- 100g mąki kukurydzianej
- szklanka ciepłego mleka
- 6 dag drożdży
- łyżeczka soi
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy
- ulubione zioła/ zioła do pizzy/ zioła prowansalskie
oraz:
- 2 puszki tuńczyka
- 60-70 dag twarogu półtłustego
- duża cebula
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- pół średniego słoika zielonych oliwek
- tarty żółty ser
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, dodać do reszty składników, wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Kiedy ciasto urośnie, wyrobić krótko jeszcze raz, rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej olejem blasze (ciasta starcza na jedną dużą blachę lub dwie mniejsze).
Cebulę pokroić, podsmażyć, po przestygnięciu wymieszać z rozgniecionym widelcem twarogiem i tuńczykiem. Oliwki przekroić na pół. Rozgrzać piekarnik do 180st, podpiec spód, posmarować przecierem pomidorowym, ułożyć masę z twarogu i tuńczyka, następnie położyć na pizzy oliwki i pod koniec pieczenia tarty żółty ser wymieszany z papryką w proszku. Zapiekać ok. 0,5h. Można podawać z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz