Składniki:
- 450g mąki
- 4-5 żółtek
- 3/4 szklanki śmietany
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki rumu
- 3/4 szklanki gęstej kwaśniej śmietany
- smalec do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić i odłożyć na 30 min w temperaturze pokojowej. Następnie dobrze wybić wałkiem, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (ok. 20 minut). Ciasto schłodzić w lodówce, potem cieniutko rozwałkować, radełkiem wykrawać prostokąty, każdy z nich naciąć wzdłuż po środku i jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w głębokim gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.mojewypieki.com/post/faworki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz