- 400g purre z dyni (trochę ponad 1kg dyni świeżej)
- szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- szklanka (160g) mąki pszennej typ 650
- 2 łyżki masła lub oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kubeczka jogurtu naturalnego (kubeczek 180g)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru
- mała szczypta soli
Dynię pokroić na 5-6 kawałków i piec godzinę w piekarniku w 200st. Po przestudzeniu utrzeć w misce blenderem na purre, dodać jajka, sól, cukier, jogurt, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Smażyć na złoty kolor. Podawać ze śmietaną z cukrem i cynamonem lub posypane cukrem pudrem.
Oryginalny przepis pochodzi z: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/placki_dyniowe/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz