Składniki (na 12 sztuk):
- 75g masła
- 250g mąki (u mnie 50g jaglanej)
- 30g zmielonych migdałów
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru (połowę zastąpiłam erytrytolem), w tym cukier pomarańczowy
- 100ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 100ml pełnotłustego mleka
- 1 jajko
Masło rozpuścić i ostudzić. W dużej misce wymieszać mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W innym naczyniu wymieszać sok i mleko, wbić jajko, a następnie dodać ostudzone, rozpuszczone masło. Płynne składniki dodawać do suchych, delikatnie mieszając widelcem. Ciasto będzie grudkowate, ale takie ma być - wszystko ma zostać ledwo, ledwo wymieszane. Najważniejsze w cieście na muffiny jest to, aby go nie mieszać zbyt długo. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Wyjąć i odstawić na metalową kratkę, aż trochę przestygną. Podawać, gdy są jeszcze lekko ciepłe.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Nigella gryzie" Nigelli Lawson
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz