Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- po płaskiej łyżeczce soli i cukru
- szklanka letniego mleka
- opakowanie drożdży instant
- jajko
- 2 łyżki oliwy
Nadzienie:
- 80g oliwek
- 60 suszonych pomidorów z oleju
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 200g tartego żółtego sera
- łyżka oregano lub przyprawy do pizzy
W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać mleko, jajko i oliwę. Wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 45 minut.
Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Ciasto zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować przecierem pomidorowym, posypać oliwkami, pomidorami i serem (2 łyżki odłożyć), oprószyć oregano. Zwinąć w rulon i pokroić na 3cm plastry. Pizzerinki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 25 min w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub zimno.
Przepis pochodzi z "Kobiety i Życia".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz