Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 300g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- łyżeczka mielonego kuminu
- pół łyżeczki mielonych nasion kolendry
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
- olej do smażenia (najlepiej rzepakowy lub z pestek winogron)
- ew. szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie (nie dłużej jednak niż 12h, żeby nie zaczęła fermentować). Do falafeli nie nada się ciecierzyca z puszki lub namoczona i ugotowana.
Ciecierzycę opłukać na sitku, odcedzić, zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem, dodać natki, sodę, sól i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie dodać1-2 łyżki zimnej wody. Masa jest odpowiednia, jeśli ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt.
Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej (warstwa oleju powinna mieć 2-3 cm). Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć (dokładnie ścisnąć, żeby się nie rozpadały) i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Dobrze smakują z hummusem, klasycznym lub z dodatkiem mascarpone lub suszonych pomidorów.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.jadlonomia.com/przepisy/falafel-idealny/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz