Składniki:
- 4 sucharki jęczmienne (paximadia)
- duży pomidor
- oliwa z oliwek
- 4 łyżeczki sera mizitra (lub fety, pokrojonej w drobną kostkę)
- 4 czarne oliwki z pestką
- sól
- ewentualnie oregano
Pomidora zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sól, oregano i kilka kropli oliwy. Wymieszać i odstawić na kilka chwil, aby puściły sok. Sucharki obficie polać oliwą. Następnie każdy polać sokiem z pomidorów i ułożyć na wierzchy starte pomidory. Poczekać kilka minut, aby sucharki zmiękły.
Na środek każdego sucharka ułożyć łyżkę sera, a na wierzchu oliwkę. Można dodatkowo posypać oregano i polać cienką strużką oliwy.
Przepis pochodzi ze strony:
https://polikala.com/index.php/2020/02/08/dakos/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz