Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki masła (60g)
- szczypta soli
- żółtko
Nadzienie:
- 30 dag zmielonego tłustego sera (u mnie 50dag)
- 1/3 szklanki cukru (ok. 80g)
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka (dałam 1 jajko, 1 żółtko)
- 2 łyżki masła (40g)
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki wody
- łyżeczka soku z cytryny
Drożdże rozetrzeć w misce z 3 łyżkami cukru, dodać letnie mleko i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do rozczynu wsypać przesianą mąkę, dodać rozmącone jajko, wystudzone rozpuszczone masło, sól, 3 łyżki letniej wody oraz resztę cukru. Zagnieść ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce.
Przyrządzić nadzienie - żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać porcjami ser, miksując. Wlać wystudzone roztopione masło, wymieszać.
Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je na placek grubości ok. 1 cm. Dużym kubkiem wyciąć kółka, w każdym zrobić zagłębienie, wypełnić je serowym nadzieniem. Drożdżówki ułożyć w odstępach na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, brzegi ciastek posmarować rozmąconym żółtkiem, odstawić je na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Wystudzone ozdobić lukrem przyrządzonym z podanych składników.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska. Domowe wypieki"
Można przed pieczeniem dodać po kilka rodzynek czy jagód goji do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz