Składniki:
- 2 kg łopatki wołowej
- ok. 1 kg małych cebulek (perłowe lub szalotki)
- puszka pomidorów
- szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 szklanki - szklanka oliwy
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki przyprawy do stifado (bazylia, cebula, cynamon, liście laurowe, jałowiec, chili, sól morska)
Mięso pokroić w kostkę. Poddusić w szybkowarze razem z przyprawami i kilkoma łyżkami oliwy.
Cebulki obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki (jeśli są większe), przesmażyć na pozostałej oliwie wraz z czosnkiem. Dodać do mięsa wraz z winem i pomidorami. Dusić do miękkości mięsa (powinno się niemalże rozpływać na kawałki). Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz