Składniki:
- 12 udek z kurczaka bez skóry i kości (1,5-1,7kg)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- po płaskiej łyżeczce przyprawy curry i kurkumy
- 300g pieczarek lub grzybów leśnych
- główka czosnku
- opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
- 300-400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki oleju
Wymieszać paprykę, curry, kurkumę, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek z olejem. Natrzeć mieszanką udka kurczaka, włożyć na noc do lodówki. Dodać posiekane grzyby i szpinak (rozłożyć równomiernie w całym naczyniu, szpinaku nie trzeba wcześniej rozmrażać). Całość zalać śmietanką. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Oryginalny przepis pochodzi z "Kobiety i życia" (nr 11 (170) listopad 2022, przepis Doroty Wójcickiej z Niepołomic)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz