Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 100g cukru
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 100g gęstego jogurtu naturalnego
- szklanka czerwonych porzeczek
- ewentualnie cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Następnie dodać sól, powoli wlać olej i jeszcze chwilę ubijać. Utartą masę krótko mieszać łyżką z jogurtem i mąką. Dodać porzeczki i wymieszać bardzo delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców. Napełnić ciastem foremki do muffinek do 2/3 wysokości. Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym go 180 stopni. Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis autorstwa Marioli Chrzanowskiej z Myślenic ("Kobieta i Życie", lipiec 2021)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz