Składniki:
- kilogram karkówki (1,3 kg na 4 osoby na dwa dni)
- kilka cebul
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka miodu
- 2/3 szklanki oliwy
- 8 ząbków czosnku
- sól, pieprz, mielona papryka i cząber
- natka pietruszki
Mięso pokroić na kawałki równej wielkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem sojowym, miodem, oliwą i przyprawami. Kawałki mięsa dokładnie wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej jeszcze dłużej - na dobę. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki mięsa i plastry cebuli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. pół godziny. Podawać posypane drobno pokrojoną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z "Kobiety i życia" nr 6 (165) czerwiec 2022.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz