Składniki:
- opakowanie krakersów
- 5-6 łyżek majonezu
- 4 jajka
- słoiczek selera konserwowego
- 400g wędzonego kurczaka / indyka
- 4 ogórki konserwowe
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- czerwona cebula
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz
Sałatkę te warto przygotować wcześniej i podać następnego dnia.
Przygotować wąski półmisek lub tackę (np. taką, żeby ułożyć na niej krakersy 2 na 5), ewentualnie inne prostokątne naczynie. Spód naczynia posmarować majonezem, żeby krakersy lepiej się trzymały.
Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek. Mięso pokroić w kostkę. Seler odsączyć z zalewy, pokroić. Białka jajek pokroić, wymieszać z mięsem, selerem oraz posiekaną cebulą dymką i odsączoną z zalewy kukurydzą (szczypiorek na razie odłożyć). Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.
Na posmarowany odrobiną majonezu spód naczynia wyłożyć warstwę krakersów, na nich delikatnie ułożyć połowę sałatki. Przykryć sałatkę krakersami i ułożyć na nich drugą połowę sałatki. Na górze ułożyć trzecią warstwę krakersów. Dekorowanie sałatki można zostawić tuż przed podaniem, a na razie owinąć naczynie z zawartością folią spożywczą i schować do lodówki.
Szczypiorek i czerwoną cebulę drobno posiekać, żółtka jaj zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Krakersy posmarować cieniutko majonezem i na przemian posypywać czerwoną cebulą, szczypiorkiem i tartymi żółtkami.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.dietamojapasja.com/2021/10/salatka-z-kurczakiem-wedzonym.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz