Składniki:
- ok. 2 kg łopatki wieprzowej
- 250ml wytrawnego cydru lub soku jabłkowego (dałam 500ml)
- oliwa z oliwek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Składniki na mieszankę do nacierania mięsa:
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ząbków czosnku
- pół łyżeczki suszonej papryczki chili
- łyżeczka sproszkowanej papryki chipotle
- pół łyżki nasion kolendry
- pół łyżki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżki brązowego cukru
Składniki na sos barbecue:
- 400ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki cukru
- 60 ml octu jabłkowego
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Składniki na mieszankę do nacierania mięsa tłuczemy w moździerzu na gruboziarnistą papkę (ja zmieliłam w młynku do kawy). Wieprzowinę dobrze solimy. W głębokim żaroodpornym naczyniu podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso z obu stron. Wyjmujemy i bardzo dokładnie nacieramy mieszanką przypraw. Mięso przekładamy do naczynia, w którym będzie się ono piec. Podlewamy cydrem lub sokiem jabłkowym oraz wytopionym podczas podsmażania mięsa sosem. Pieczemy bez pokrywy w piekarniku ok. 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy kolejne 3,5-5h (aż będzie miękkie i kruche). Podczas pieczenia w razie potrzemy podlewamy cydrem, sokiem lub wodą.
Mięso wyciągamy w piekarnika i wykładamy na talerz lub deskę. Sos pozostały po pieczeni przelewamy do garnka, stawiamy na dużym ogniu i zagotowujemy wywar. Dodajemy składniki na sos barbecue i przyprawiamy do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i trochę zmniejszy objętość. W tym czasie rozdrabniamy wieprzowinę widelcem na małe kawałki. Dodajemy do sosu. Dobrze smakuje z ryżem i surówką z kapusty.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Wyprawy po przyprawy" (Stevie Parle, Emma Grazette)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz