- 1 łopatka jagnięca z kością
- główka czosnku
- kilka gałązek tymianku
- oliwa, folia aluminiowa
- sól, świeżo zmielony pieprz
Piekarnik rozgrzać do 250st. Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Mięso położyć na folii aluminiowej, obłożyć gałązkami tymianku i nieobranymi ząbkami czosnku. Całość ściśle zawinąć w folię aluminiową, tak, aby sos nie wyciekał w trakcie pieczenia. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Włożyć łopatkę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po ok. 2,5h pieczenia zdjąć folię aluminiową i opiekać jeszcze pół godziny, aby łopatka się zrumieniła, a skórka stała się chrupiąca.
Przepis pochodzi z opakowania łopatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz