Składniki:
- 4 jajka
- szklanka drobnego cukru
- 200g masła roztopionego i wystudzonego
- 200g jogurtu naturalnego typu greckiego
- sok z połówki cytryny
- cukier o smaku cytrynowym (Delecta)
- 350g mąki tortowej, czyli ok. 2 szklanki z małą górką (zastąpiłam 50g mąką jaglaną)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. szklanki jagód i 1 łyżka skrobi do nich
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, najlepiej je wyjąć z lodówki 3h przed pieczeniem ciasta.
Włączyć piekarnik na 170-175 stopni z grzaniem góra-dół. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jajka wybić do miski, dodać cukry (zastąpiłam zwykły cukier erytrolem). Ubijać na puszystą i gęstą masę (ok. 9 min mikserem). Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i bardzo powoli wlewać masło. Następnie stopniowo dodawać jogurt. Na samym końcu dodać sok z cytryny. Stopniowo dodawać mąkę i najlepiej mieszać trzepaczką rózgową. Należy robić to delikatnie. Dosypywać mąkę i mieszać, aż całe ciasto będzie jednolite. Wsypać do ciasta jagody wymieszane z łyżką skrobi), zostawiając garstkę do posypania na wierzch. Wymieszać delikatnie jagody z ciastem i wlać do formy (28cm x 18cm). Wyrównać i na wierzch wysypać pozostałe jagody. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 min. Na lekko przestudzone ciasto można wylać lukier cytrynowy (sok z połówki cytryny + cukier puder).
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://krystyna9.blogspot.com/2021/07/cytrynowe-ciasto-maslano-jogurtowe-z.html?m=1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz