Składniki:
- 1kg białego sera
- 50g cukru
- 6 jajek
- 2 białka (zostaną od polewy)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500g słodzonego mleka skondensowanego
- szklanka ziarenek maku + do wysypania tortownicy
Składniki na polewę:
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 130g cukru
- 80g masła
Ser zemleć w maszynce, zmiksować z jajkami i pozostałymi składnikami. Dno tortownicy posmarować masłem i wysypać ziarenkami maku. Wlać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10min, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 50-55 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i tak wystudzić sernik.
Polewa - jajka i żółtka dokładnie roztrzepać, dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok z cytryn oraz masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, wyłączyć i dokładnie przetrzeć polewę przez sitko. Wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika. Schłodzić przez noc w lodówce.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/01/sernik-z-ziarenkami-maku-i-polewa-lemon.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz