- 180-200g migdałów
- 250g mąki pszennej
- 120g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- pół łyżeczki olejku migdałowego
- 30g masła
Migdały zalać wrzątkiem, następnie obrać ze skórki. Rozłożyć na ściereczce i pozostawić do wyschnięcia.
W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać olejek, masło i jaka, zagnieść jednolite ciasto. Wmieszać migdały. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek. Wałki ułożyć na blasze do pieczenia w szerokich odstępach. Ciasto podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200st. Wyjąć blachę i poczekać, aż ciasto lekko ostygnie.
Ciasto pokroić w lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości 1-2cm. Ciasteczka ułożyć poziomo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec kolejne 10 min w temp 200st, aż się ładnie zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/194-cantuccini-biscotti-di-prato
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz