- 30dag mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- szklanka mleka
Dodatkowo:
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- średnia cebula
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 4 mozarelle
- słoik małży marynowanych w zalewie (350g z zalewą)
- tarty żółty ser
- ulubione zioła do posypania
- świeża bazylia
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier i olej, wlać mleko z drożdżami i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieść ponownie, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Podpiec każdy z placków w piekarniku (lekko). Placki posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć na każdym po ćwierć cebuli i papryki (pokrojone w plasterki), mozarellę pokrojoną w plastry, małże, posypać ulubionymi ziołami. Zapiekać w piekarniku, pod koniec posypać tartym żółtym serem. Podawać udekorowane świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz