- 1kg żółtej fasolki szparagowej
- kilka ząbków czosnku
- 3cm korzenia imbiru
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1,5 łyżeczki ziaren musztardowca (gorczycy)
- puszka mleka kokosowego
- 2-3 pomidory
- pęczek natki
- sól, pieprz, olej
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić kumin i musztarowiec oraz zmiażdżony czosnek. Gdy ziarna zaczną strzelać, wrzucić fasolkę, wymieszać i dusić ok. 2min. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na mniejszej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, kiedy się zrumieni, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, chwilę dusić. Do patelni z fasolką wlać mleko kokosowe, a następnie dodać pomidory z cebulą. Doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę dusić. Podawać z kaszą bulgur, posypane natką pietruszki.
Oryginalny przepis pochodzi z "Kobiety i Życia" (wrzesień 2018).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz