- 50-60 dag piersi kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- puszka kukurydzy
- 4 jajka
- słoik marynowanych pieczarek
- 3 ugotowane ziemniaki
- 3 ugotowane marchewki
- 4 ogórki kiszone
- majonez
- szczypiorek, koperek lub pietruszka
- ewentualnie sałata do przybrania
- można też dodać seler ze słoika i tarty żółty ser
Ziemniaki, marchewkę, jajka gotujemy i studzimy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni w przyprawie do kurczaka. W oryginale sałatkę układa się w tortownicy warstwowo - na dno pieczarki kapeluszami do dołu, następnie posiekana zielenina, utarta na grubych oczkach marchew, sól, pieprz, majonez (lekko dogniatamy warstwy), następnie warstwa z kurczaka, na mięso wykładamy odsączoną kukurydzę, następnie pokrojone w kostkę ogórki, sól, pieprz, majonez (lekko dogniatamy warstwy), pokrojone w kostkę jajka, tarty żółty ser, na koniec wystudzone i pokrojone w kostkę ziemniaki, potem znów sól, pieprz, majonez. Całość przykrywamy folią spożywczą, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia zdejmujemy ostrożnie folię i wykładamy sałatkę do góry dnem na liście sałaty.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://blogzapetytem.pl/2017/10/24/salatka-lesna-polana/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz