- 3 szklanki mąki pszennej (można pół szklanki zastąpić mąką jaglaną)
- 4 jajka
- szklanka cukru (w tym opakowanie cukru waniliowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła (200g) w temperaturze pokojowej
- 6 łyżek śmietany
- pół kilo truskawek
- cukier puder do posypania
Masło wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem ciasta, aby zrobiło się miękkie. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą pianę. Dodać przesianą przez sitko mąkę oraz pozostałe składniki. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyrównać, układać gęsto połówki truskawek. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180st do tzw. suchego patyczka.
Przepis pochodzi ze strony: http://wielodzietni.org/index.php?p=/discussion/10439/bardziej-i-mniej-banalne-problemy-kuchenne/p75
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz