- 10 dag drożdży
- szklanka letniego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki mąki
- szczypta soli
Ponadto:
- pół szklanki cukru (100g)
- 10 żółtek
- 1 kg mąki
- 100ml mleka
- 120g roztopionego masła
- kieliszek spirytusu
- ok. 1kg smalcu gęsiego do smażenia
Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i szczypty soli przygotować rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
Z drożdży, lekko podgrzanego mleka, cukru, mąki i soli przygotować rozczyn i zostawić do wyrośnięcia.
W misce ubić mikserem 10 żółtek i pół szklanki cukru, następnie dodać do tego rozczyn i pozostałe składniki, poza spirytusem. Dobrze wyrobić i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie, dodając spirytus. Rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać nieduże pączki wykrawaczem do pierogów lub szklanką. Smażyć w głębokim tłuszczu.
Z drożdży, lekko podgrzanego mleka, cukru, mąki i soli przygotować rozczyn i zostawić do wyrośnięcia.
W misce ubić mikserem 10 żółtek i pół szklanki cukru, następnie dodać do tego rozczyn i pozostałe składniki, poza spirytusem. Dobrze wyrobić i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie, dodając spirytus. Rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać nieduże pączki wykrawaczem do pierogów lub szklanką. Smażyć w głębokim tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz