- zakwas
- 150ml letniej wody
- 100g mąki żytniej razowej
Etap pierwszy:
- 200g mąki żytniej chlebowej
- 50g mąki amarantusowej (lub 250g mąki żytniej)
- 125g mąki pszennej (może być orkiszowej) razowej
- 300ml wody
Etap drugi:
- 100g mąki orkiszowej lub pszennej graham
- 100g mąki pszennej białej (lub 200g mąki pszennej białej)
- 250-300ml wody (tu: 250ml soku pomidorowego)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- ulubione zioła (u mnie: oregano, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, granulowany czosnek)
Wieczorem do dużego ceramicznego naczynia wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i dodajemy zakwas, mieszamy (konsystencja powinna być półpłynna). Odstawiamy na całą noc.
Po kilku godzinach zaczyn powinien być gotowy i mieć wyraźnie kwaśny zapach. Z tak przygotowanego zaczynu odłożyć kilka łyżek do słoika - to będzie zakwas na następny chleb. Następnie (najlepiej rano następnego dnia) do miski dodać mąki oraz wodę, wymieszać i zostawić na kilka godzin do wyrośnięcia.
Następnie dodać do ciasta mąki, sok pomidorowy (lub wodę), zioła i sól, wymieszać, przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (do 2/3 wysokości) i znów odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220st, do nagrzanego wstawić foremkę, po 15min zmniejszyć temp. do 180st i piec ok. godzinę.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://www.zielonawsrodludzi.pl/2013/02/jak-upiec-domowy-chleb-na-zakwasie.html
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://www.zielonawsrodludzi.pl/2013/02/jak-upiec-domowy-chleb-na-zakwasie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz