- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 łyżka spirytusu
- 6 łyżek kwaśnej tłustej śmietany
- łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- 4 kostki smalcu (tu: gęsi)
Z mąki, żółtek, spirytusu i śmietany zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części, każdą cienko rozwałkować, podsypując mąką w miarę potrzeby. Następnie pokroić ciasto w paski o szerokości ok. 3cm, a potem każdy z nich w prostokąty. Naciąć je w środku i przeciągnąć przez środek jeden koniec. Smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis pochodzi z "Kobiety i życia" nr 2/2018
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz