- 350g mąki pszennej
- pół szklanki wrzątku
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 200g kaszy jęczmiennej
- 10-15 pomidorów suszonych
- 10-15 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- duża cebula
- kilka liści jarmużu
- szczypiorek lub natka do posypania
Kaszę jęczmienną przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić. Cebulę podsmażyć na patelni, pod koniec dodać drobno pokrojony jarmuż. Suszone pomidory pokroić i razem z serem pleśniowym pokrojonym w kostkę dodać do nadzienia.
Mąkę połączyć z wrzątkiem, po chwili dodać jajko, sól i olej. Zagniatać składniki do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto rozwałkować na blacie, wycinać krążki, na każdym układać porcję przygotowanego nadzienia i dokładnie zlepiać brzegi. Przygotowane pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez kilka minut. Odstawić do ocieknięcia.
Pierogi podawać odsmażone i posypane zieleniną.
Oryginalny przepis pochodzi z "Gotuj krok po kroku" (nr 3/2017)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz