- 300g masła
- 300g cukru (w tym cukier waniliowy)
- 6 jajek
- szczypta soli
- 200g mąki migdałowej
- 200g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sody
- pół łyżeczki roztartego kardamonu
- 100ml białego wina wytrawnego
- garść migdałów
- cukier puder do posypania
- masło i mąka migdałowa do wysypania formy
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając, dodawać stopniowo żółtka. Dosyp obie mąki, sodę i kardamon. Dokładnie zmiksuj. Na samym końcu dolej wino. Z białek i soli ubij pianę. Wmieszaj do ciasta. Dorzuć posiekane migdały.
Przelej do formy na babkę z kominkiem (natłuszczonej i wysypanej mąką). Wyrównaj. Piecz godzinę w 180st. Gotowe ciasto po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze "Świata kobiety" (kwiecień 2016).
Przepis pochodzi ze "Świata kobiety" (kwiecień 2016).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz