- 25 dag świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki letniej wody
- szklanka mleka
- 50 dag masła
- szklanka cukru
- pół łyżeczki soli
- 3-4 szklanki mąki pszennej
- szklanka pasty sezamowej tahini
- kilka łyżek miodu (lub cukru)
Drożdże i łyżeczkę cukru zalać w misce letnią wodą. W rondlu na maleńkim ogniu podgrzać mleko, masło, cukier i sól, do rozpuszczenia się składników. Przestudzić i połączyć z drożdżami. Stopniowo dodać 3 szklanki mąki. Wyrobić mikserem i odstawić na 1-2h, aż ciasto podwoi swoją objętość. Dodać ostatnią szklankę mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista - tyle, ile ciasto "weźmie"), wyrobić i podzielić na 4 równe części. Przygotować nadzienie z pasty tahini. Przed wyjęciem tahini z pojemnika dobrze wymieszać zawartość, ponieważ olej sezamowy ma tendencję do oddzielania się). Połączyć tahini w miseczce z miodem (lub cukrem). Piekarnik rozgrzać do 180st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta uformować kulkę i rozwałkować do okręgu o grubości ok. 3mm. Na rozwałkowanym placku rozsmarować 1/4 nadzienia z tahini, można też posypać cynamonem, jeśli ktoś lubi. Placek zwinąć w ciasny rulon i następnie uformować "ślimaka". Bułeczki-ślimaki delikatnie ułożyć na blasze i piec ok. 20-30min, aż sę zrumienią. Przed włożeniem do piekarnika można też posmarować rozkłóconym jajkiem.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.arabskie.pl/pl/p/PRZEPIS-Chlebek-z-tahini-aromatyczny-zawijaniec/945
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.arabskie.pl/pl/p/PRZEPIS-Chlebek-z-tahini-aromatyczny-zawijaniec/945
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz