Składniki (duża porcja):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru (dałam pół szklanki erytrytolu)
- szklanka jasnego piwa
- szklanka oleju (z pestek winogron)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- łyżka cukru waniliowego
Jajka wbić do miski, ubić na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas ucierając, dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz stopniowo olej (trochę mąki, olej, mąka, olej itd.). Wlać piwo, wymieszać.
Ciasto przelać do jednej dużej lub dwóch mniejszych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, wypełniając je nie więcej niż do 2/3 wysokości, bo babka sporo urośnie.
Piekarnik nagrzać do 175-190 stopni i piec 45-60 min do tzw. suchego patyczka. Można udekorować lukrem cytrynowym lub polać roztopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.margarytka.pl/2012/03/babka-piwna.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz