Składniki (na 8-10 sztuk):
- 250ml mleka, lekko ciepłego
- 70g cukru
- 7 g suchych drożdży lub 20g świeżych
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 500g mąki pszennej (dałam jasną orkiszową)
- 60 masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- ewentualnie opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (wtedy odpowiednio zmniejszyć ilość zwykłego cukru)
Nadzienie - ok. 550g świeżych truskawek
Kruszonka:
- 80g mąki pszennej
- 45g masła (zimnego)
- 2 łyżki cukru
Przygotować rozczyn - lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i ok.4 kopiastymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15min.
Resztę z 500g mąki przesiać do dużej miski, dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i wyrobić. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1h, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować kruszonkę - zagnieść składniki, gotową włożyć do lodówki. Umyć truskawki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na 8 części, uformować kule, rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie dnem szklanki, we wgłębieniu ułożyć po kilka truskawek (dałam też kilka jagód kamczackich). Brzegi można posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać kruszonką.
Włączyć piekarnik na 18- stopni, góra-dół. Piec ok. 20-22 min., aż się ładnie zrumienią.
Przepis pochodzi ze strony:
https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/1283-drozdzowki-z-truskawkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz