Składniki:
- 3 duże filety dorsza czarniaka
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- kilka plastrów sera żółtego
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
Czarniaka pokroić na porcje i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni i piec rybę pod przykryciem ok. 25 min. Pod koniec odkryć, na każdy kawałek położyć plasterek serai zapiekać do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Oryginalny przepis pochodzi z:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-czarniak-dorsz-w-sosie-smietanowo-majonezowym-375454
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz